dargov_obr

  

Pamätník oslobodenia a víťazstva a Sieň bojovej slávy (Dargovský priesmyk)

prešli dňom 1.januára 2021 do správy Centra kultúry Košického kraja, kultúrneho zariadenia KSK. 

 e-mail: kultura.abova@vucke.sk      tel.č.  055/696 58 07 , 0917 525 677, 0917 525 665

 

Otváracie hodiny Sieň bojovej slávy

 SIEŇ BOJOVEJ SLÁVY JE PRE VEREJNOSŤ ZATVORENÁ !!!

 

 

Mária TOMISOVÁ - majsterka detailu

mt13

Brožúrka Mária Tomisová - majsterka detailu /2010/   (na stiahnutie)

„Bavlnu a ľan ľudstvo pozná už tisícročia, patria do skupiny prírodných vlákien

rastlinného pôvodu. Bavlnená textília je pevná, jemná, pružná a má vysokú

absorbčnú schopnosť. Ľanové vlákno je veľmipevné a málo pružné, čo spôsobuje

krčivosť látok. Oproti bavlne má oveľa lepšiu nasiakavosť a je odolnejšie voči

oderu a plesniam. Ľanové i bavlnené vlákno sa dnes kombinuje s inými

prírodnými alebo umelými vláknami. Textílie, ktoré obsahujú aspoň 50 percent

ľanového vlákna sú dokonca účinnou ochranou proti ultrafialovému žiareniu.“

 
Tkáčske remeslo má na Slovensku bohatú históriu. Pramene zo 14. - 17. storočia hovoria o jeho vysokej umeleckej úrovni už v tomto období. Damaskové, bakačínové a preberané tkaniny ovplyvnili rozkvet domáckej výroby v 18. a 19. storočí. Takmer do polovice 20. storočia si tkaním naši predkovia zabezpečovali potrebné textílie na odev, bytové a hospodárske účely. Kvalitné ľanové plátna sa tkali na východnom Slovensku.

Jednou z pamätníčok, ktorá toto umenie pomáha zachovávať pre budúce generácie je Mária Tomisová. Narodila sa 22. 8. 1936 v Kostoľanoch nad Hornádom, Košice-okolie. Prvé kontakty s tkaním získala už ako 11 ročná prostredníctvom starej mamy Márie Juhásovej, rodáčky z neďalekých Tepličan (dnes súčasť Družstevnej p.H.). „Moja babka tkala zložité vzory, pracovala s pestrofarebnými bavlnenými niťami, aj mňa naučila robiť také , ja som zase naučila tomuto remeslu svoju dcérku Evičku, ktorá sa tomu venuje už 30 rokov a tká už aj vnučka“, hovorí pani Tomisová.

Pani Mária Tomisová nadviazala na tradíciu východniarskych, konkrétne trebišovských tkáčok z obce Kuzmice a riadila sa dizajnérskymi návrhmi Oľgy Koreňovej (z konca 60-tych rokov 20. storočia) a v súčasnosti výtvarnými návrhmi Jany Menkynovej. Invencia tejto výtvarníčky poznačila smerovanie ÚĽUV-u v poslednej tretine 20. storočia vo všetkých materiálových skupinách (textil, drevo, prútie, slama, drôt, kameň a i.) O pani Tomisovej sa J. Menkynová vyjadruje takto: „Je to majsterka detailu, ktorá preniesla
grafiku s niťami do tradičnej tkáčskej výroby!“

„Marienka“, ako ju nazývajú blízki spolupracovníci z Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) v Bratislave, sa zaoberá tkaním ľanových prestieraní s ažúrovými vzormi. Svojou precíznou prácou, zmyslom pre uplatnenie jemných farieb a vzorov, schopnosťou preniesť nápad do spleti ľanových nití sa radí medzi popredných súčasných majstrov tradičného remesla na Slovensku. V roku 2000 sa s úspechom zúčastnila 1. ročníka súťaže Kruhy na vode. Je pravidelnou účastníčkou podujatí ÚĽUV-u a folklórnych i remeselníckych festivalov  

a jarmokov (Východná, EĽRO v Kežmarku), kde predvádza tkanie na krosnách. Pôsobila aj ako lektorka Školy remesiel ÚĽUV-u v Bratislave. V roku 2002 získala osvedčenie o priznaní kvalifikácie majsterka ľudovej umeleckej výroby v odvetví tkania. Výrobky pani Tomisovej nás reprezentujú vo svete, napríklad jej prestieranie sa dostalo až k anglickej kráľovnej Alžbete II.

Vydané k výstave „GENERÁCIE“
v rámci 42. ročníka Abovských folklórnych slávností Euro Folk Rozhanovce 2010

Vydavateľ: KULTÚRNE CENTRUM ABOVA, kultúrne zariadenie KSK
                   Bidovce 206, 044 45, tel.: 055/696 58 07, www.kulturaabova.sk
Text: Mgr. Renáta KOČIŠOVÁ, PhD. a František JELEŇ
Foto: Ivan ZEZULKA
Grafická úprava: Ing. Júlia JELEŇOVÁ

Rok vydania: 2010